Skip to main content

Samen met u richten we ons op het vergroten van de leefbaarheid in uw directe omgeving. Doet u mee?

Nieuw! Bedrijven vloggen over maatschappelijk betrokken ondernemen!

Maatschappelijk betrokken ondernemen is zinvol, nodig, mooi, leuk en geeft ook veel positieve energie voor jou en je bedrijf. Daar weten velen inmiddels alles van! Hoe leuk is het om jouw enthousiasme over te brengen naar andere ondernemers? Daarom is de afdeling Duurzaam Ondernemen van ContourdeTwern een nieuwe actie gestart waarin we bedrijven vragen een korte video (een zogenaamde vlog) van 1,5 tot 2 minuten op te nemen. Ze vertellen hierin wie ze zijn, wat ze doen op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemen, waarom ze dat zo belangrijk vinden en wat het hen oplevert.

Vanuit ContourdeTwern hebben wij als team Duurzaam Tilburg uiteraard ook onze vlog opgenomen als kick-off. Bekijk deze hieronder.

Daarnaast hebben zowel Marieke van de Lisdonk als Inge Guffens hun eerste vlog opgenomen, deze zie je hieronder. Hierin zien we Marieke het stokje doorgeven aan Michel Stoops van Logistic Force. En Inge geeft haar stokje door aan Ruud van Groeningen van Tilburg.com. Note: inmiddels weten we dat Ruud daar niet meer werkzaam is, daarom heeft Inge het stokje nu doorgegeven aan Raymond Godding van Godding & Co. Michel Stoops geeft het stokje door aan Olaf Meegens van Goed Beter Bertens en Raymond Godding geeft het stokje door aan Hilde Bergsma.

Nieuwste VLOGS

Vlogtips door Inge Guffens Media

Jouw vlog Stel jezelf in 1,5 - 2 minuten voor en geef aan wat jullie doen op het gebied van maatschappelijk betrokken ondernemerschap en waarom jullie dat zo belangrijk vinden. Je mag dit ook laten zien. Aan het einde van jouw vlog, nomineer je een volgende maatschappelijke onder- nemer die ook aan de slag gaat met het maken van een vlog. Elke ondernemer geeft het stokje dus door aan een andere ondernemer. Denk maar aan de icebucket challenge voor ALS destijds, maar dan zonder het ijskoude water ;-)

Zo ontstaat er een mooie keten van Maatschappelijk Betrokken Ondernemers.

Tip 1: Camera

Film je met jouw mobiel? Let er dan op dat je deze horizontaal houdt (breedbeeld) en dat je niet te veel beweegt met je hand. Dat geeft een onrustig beeld. Een spiegelreflexcamera met filmfunctie kan natuurlijk ook of een handige compact camera.

Ga je jezelf filmen of vraag je een collega, partner of familielid om jou te filmen? Wil je ‘uit de hand filmen’ of juist een stabiel beeld creëren door vanaf een statief te filmen?

Tip 2: Geluid

Geluid is het belangrijkste onderdeel van een film. Geen geluid = geen film ;-) Je kunt gebruik maken van je (draadloze) ‘oortjes’ met microfoon of een ‘dasspeld microfoon’ (zie afbeeldingen). Als je beiden niet hebt, is er nog geen man overboord. Gebruik dan de interne microfoon van je opnameapparaat. Zorg er dan wel voor dat je geen hinder hebt van achtergrondgeluid of de wind (mocht je de opname buiten maken).

Tip 3: Licht

Zorg ervoor dat je altijd goed belicht bent. De makkelijkste manier is door gebruik te maken van natuurlijk (dag)licht. Film je binnen? Ga dan niet met je rug naar een raam staan, want door het tegenlicht zien we je gezicht niet. En dat is zonde! Dus ga tegenover een raam staan en draai naar het licht toe. Zo vang je direct daglicht en is je gezicht mooi uitgelicht. Een extra bonus krijg je bij een bewolkte dag. De wolken zorgen dan voor een ‘natuurlijke filter’ en dat voorkomt harde schaduwen.

Tip 4: In de kijker!

Je zult wellicht denken dat de volgende tip overbodig is, maar geloof me dat deze fout nog heel vaak wordt gemaakt. Hier komt hij: Kijk recht in de lens van je mobiel/camera en niet naar jezelf in het scherm. Dat ziet de kijker direct en die voelt zich niet aangesproken. Niets vervelender dan iemand die ‘langs je heen praat’.

Tip 5: Locatie

Denk na waar je jouw opname gaat maken! Is de locatie gerelateerd aan jouw specialisme? Zorg ook voor voldoende diepte in de achtergrond. Ga bijvoorbeeld niet tegen een vlakke (witte) muur staan. Dat is niet erg spannend/ aantrekkelijk om naar te kijken.

Tip 6: Uitsnede

Zorg dat je iets links of rechts van het midden in beeld bent. Tenzij je goede reden hebt om midden in beeld te staan. Plaats jezelf goed in het kader. Is er niet te veel plafond in beeld boven je hoofd? Of zit je hoofd juist tegen de rand van je camerabeeld aangeplakt? Dat is niet mooi. Dan lijkt het net alsof je je hoofd stoot ;-)

Tip 7: Presentatie

Praat rustig en zorg voor een goede rechte houding. Ook helpt het als je een ‘innerlijke glimlach’ visualiseert als je start met je opname. Dat heeft invloed op je uitstraling en je stem. Ooh ja, en vertel jouw verhaal in gedachte aan je beste vriend/vriendin! Dat helpt ook. Daarmee voorkom je het gebruik van teveel vaktaal.

Tip 8: Monteren

Je kunt jouw vlog rechtstreeks via WeTransfer doorsturen naar Albert of Hannie. Maar mocht je nog extra beelden aan jouw vlog willen toevoegen? Dan kun je gaan monteren. Niet schrikken!

Er zijn veel montageprogramma’s te vinden via internet. Movie Maker (windows), I-movie (Mac), Open Shot of apps op jouw mobiel. Al die programma’s hebben tutorials op internet die je helpen met de montage van jouw eerste vlog. Ben je er klaar voor?

Zo!

Dat waren mijn 8 tips! Veel succes met de opname! Enne......het hoeft niet meteen in de eerste take goed te zijn hè. Oefen eerst een paar keer en zoek de beste opname uit om door te sturen. Veel succes! En mocht je vragen hebben, laat maar weten. Groet Inge Guffens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.